1. ANASAYFA
  2. HABERLER
  3. BU AY KONUKLARIMIZ; ARI VE ARICI DOSTU. ARI KUŞLARI ONLARDAN HİÇ HOŞLANMIYOR.

BU AY KONUKLARIMIZ; ARI VE ARICI DOSTU. ARI KUŞLARI ONLARDAN HİÇ HOŞLANMIYOR.

Bu ay konuklarımız Arı ve arıcı dostu olan "Arı Şahini / Pernis Apivorus ve Küçük Orman Kartalı /Clanga pomarina

Arı Şahini "Yaban Arıları" ile beslenir.
Üreme bölgesi olarak seçtiği orman ve orman kenarlarında, açık araziye hakim ağaçların doruğuna yakın tüneyerek, uçuşan yaban arılarını ve yuvalarını gözlerler. Tespit ettiği yuvayı dağıtıp, petekleri pupa ve larvaları ile birlikte yuvasına götürür. Böylece yaban arılarının popülasyonunu dengede tutarak, bal arılarının varlığına ise doğrudan katkı sağlar.

Arı Şahinleri

Arı Şahinlerinin Bal arılarına ve Arıcılığa diğer bir katkısı da şöyledir; Bir başka göçmen kuş türü olan "Arı Kuşu /Meropidae" bal arısı yemeyi çok sever. Diğer yırtıcı kuşlardan korktuğu için, gökyüzünde süzülüp dönerek göçen Arı Şahinleri, Küçük Orman Kartalları, Doğan ve Kerkenez gibi yırtıcıları gördüğünde ise saklanmak zorundadır ve arılığınıza dadanamazlar.


2 adet Avrupa Yaban Arısı yuvası

 

"Arı Kuşu / Meropidae" göçmen bir kuştur. Bal arısı yese de çekirge gibi bir çok tür tarım zararlısı ile beslenir. Tarımla uğraşan insanlarımızın baş ağrılarının çoğalmasını engelleyen faydalı bir türdür.


Arı Kuşu

Arı Şahini ve Küçük Orman Kartallarının göçü:
, bu güzel hayvanların bölgemizde, ülkemizde ve Avrupa'da sık olarak görülme zamanı Mayıs ayı başlangıcıdır. Bu tarihte meydana gelen iki fırtınanın koynunda Göç ederler. Kokulya fırtınası (20 Mayıs) ve Ülker Fırtınası ( 22 mayıs) Küçük Orman Kartalları ile aynı güzergah üzerinde ve hemen hemen birlikte, büyük sürüler ve bazen tek tek göç ederlerken bu iki türün bir çok ferdi insanlar tarafından acımasızca öldürülmektedir. Denizlerin dar geçiş yerlerinde büyük sayılarda bir araya gelip oluşturdukları sürüler halinde görüldüğü göç zamanı dışında rastlamak zordur, uzun süre yerleşik olanlar iyi gizlenirler.

Küçük Orman Kartalı Clanga pomarina

 

Tüm arıcılarımız sınırsızca ve vara yoğa ateş edenlere, kontrolsüzce avlanan avcılara bu bilgiyi aktarmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Tüm canlıların yaşam hakkı ve doğal dengedeki eşsiz yerleri için yeniden düşünmekte ne kadar geç kaldığımız olanca açıklığı ile ortada. Dünyaya insanlık olarak nasıl davranıyorsak, o da bize aynı düzlemden ama altından insanlığın kalkamayacağı şiddette yanıt veriyor.

Avcılardan kurtulabilen Arı şahinlerinin, yaz sonunda Eylül ortasına kadar Afrika göçü başlar ve tabi ki dönüş yolunda da eli silahlı insanlarca geri kalanların çoğu tekrar öldürülür. Afrika'ya dönerken çok azı Akdeniz’i geçmeyi başarır. Çoğunluğu bunu yapmaktan kaçınır. Göçerlerken denizin daraldığı boğazlarda toplanırlar. İstanbul’da (Sonbahar geçişi 26.000 bireye varan oranlarda) ve Gibraltar’da (sonbahar geçişi ortalama 100.000 birey.)


FOTOĞRAFLAR