Bal arıları, farklı sayılarda şekiller bulunan dövizleri belirlemeleri için ayrı ayrı eğitildi.
Sayısal olmayan ipuçları kullanıp kullanmadıklarını görmek için araştırmacılar, arıları aynı sayıda şekli içeren iki dövizle karşılaştırdı. Fakat pankartlardan birindeki şekillerin kenarları biraz daha uzundu.
Bu kez onları bekleyen şekerli bir ödül yoktu ve bilim insanları, arıların ödül arayışı içinde her iki dövize de eşit olarak yönelmesini bekliyordu.
Ancak en fazla sayının yer aldığı dövizi bulmak için eğitilen arılar, sürekli değişkenlerin en yüksek seviyede olduğu (daha uzun kenarlı olanlar) dövize yöneldi.
En az sayıda şekli bulması için eğitilmiş olanlarda da tam tersi gerçekleşti. Bu, bal arılarının elementlerin sayısıyla değil şekilleriyle ilgili devamlılık arz eden ipuçlarına yanıt verdiğini düşündürüyor.
Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Dr. HaDi MaBouDi şunları söyledi:
Çalışmamızın sonuçları hayvanların inanılmaz derecede zeki olduğunu, görevleri etkili ve beklenmedik şekillerde tamamlayabildiğini gösteriyor.
Bu, bazı özel görevler için evrimleşmiş hayvanları baz alan akıllı makineler tasarlanması için yapay zekanın geleceğinde çok işe yarar olacak.
Bu, arıların ya da sözlü iletişim kurmayan diğer hayvanların sayıları anlayamayacağı anlamına gelmiyor. Hayvanların, sayısal olmayan veriler ulaşılabilir olduğunda, sıklıkla karşılaştıkları matematik problemlerini çözmek için onlardan yararlandığına işaret ediyor.
Öte yandan çalışmamızın hayvanlardaki matematiksel bilişi keşfetmenin daha iyi yöntemlerine dair kavrayış sağladığını umuyoruz.
Joe Middleton
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu